Julie Marie Evensen ble født den 21. mars 1908 og var søster av min mamma som var Bergliot Dahlmann, født Evensen.

De var begge del av den store barneflokken til Anna og Henrik Evensen. Du kan lese mer om familien Evensen ved å trykke på lenken her.

Julie er tante Sunna for meg. Alle kalte henne for det. Og tante Sunna var gift med Trygve Lauritzen.

Her er noen minner fra tiden sammen med tante Sunna og onkel Trygve.

Familien i Teglverksvegen 7 - Moss
Da jeg ble født bodde tante Sunna og onkel Trygve i Teglverksvegen 7 i Moss. Det var et stort to etasjes hus og hadde den gang tre leiligheter - to oppe og en nede. Videre var det en stor hage med flott utsikt til fjorden.

Tante Sunna og onkel Trygve fikk fem barn:

  • Gerd Synnøve, født 9. juli 1932 - gift Tonholt
  • Jan Christoffer, født 25. august 1934
  • Grete Irene, født 6. mars 1941 - gift Bakkerud
  • Per Henrik, født 31. juli 1945
  • Anne-Kari, født 16. juli 1951 - gift Haaland

Helsebadet i Moss
Onkel Trygve drev i mange år Helsebadet i Storgaten 4 i Moss sentrum.

I kjelleren i Teglverksvegen 7 ble det også innredet med mange dusjer og badstu. Jeg ble fortalt at det var blant annet idrettsforeninger som benyttet seg av dette. Det var ikke så vanlig å ha dusj og badstu i eget hus på den tiden.

Teglverksveien 7s mange beboere
Både før og etter krigen var det ikke alltid så enkelt å finne seg bolig for unge familier og tante Sunna og onkel Trygve delte med seg av det store huset som best de kunne.

Som nevnt var det to leiligheter i annen etasje på den tiden. I den ene bodde onkel Kristian, tante Randi og min kusine Erna en stund. Onkel Kristian Evensen var tante Sunnas bror og han var også en av de ti barna til Anna og Henrik Evensen. Om onkel Kristian og tante Randi kan du lese mer her.

I den andre leiligheten bodde onkel Einar, tante Edith og guttene deres - Tom Arne, Trond og Lars. Onkel Einar var også en Evensen og bror av Sunna.

Alle måtte de ned i kjelleren for å gå på toalettet, men i motsetning til så mange andre på den tiden hadde de tross alt tilgang til både vannklosett, dusj og badekar.

Leiligheten til onkel Einar var bitteliten. Et knøtt lite kjøkken, en liten stue og innenfor den igjen ett soverom. Alle sov de på samme rommet. Etterhvert bygde onkel Einar og tante Edith et eget hus i Teglverksveien 11, bare et lite steinkast unna.

Onkel Kristian, tante Randi og Erna flyttet etterhvert til Ekornveien 2 på Kallum. Etter dem flyttet familien Kristiansen inn som ikke var i familie.

På besøk i Teglverksvegen
Jeg husker at onkel Trygve arrangerte juletrefest for oss ungene i kjelleren. Nissen kom på besøk med godteposer. Onkel Trygve diktet sang om oss og den har jeg godt bevart.

Mamma Bergliot og jeg var ofte på besøk hos tante Sunna og onkel Trygve. Da masserte mamma gjerne føttene til onkel Trygve. Selv var jeg ganske myk og gikk på turn. Onkel Trygve syntes det var morro når jeg turnet for ham på stuegulvet. Han hadde selv vært en flink turner.

På den tiden bodde mamma Bergliot, pappa Alf Petter Dahlmann, storesøster Wenche Dahlmann og jeg på Malakoff. Der var det ikke bad. Ofte gikk mamma og jeg ned i Teglverksvegen for å bade i badekaret. Karet sto i vaskerommet i kjelleren. Der ble det fyrt i bryggepanna for å få det varmt i rommet.

En liten historie fra Teglverksvegen var da tante Sunna, mamma og eldstedatteren til tante Sunna, Gerd, drakk kaffe rundt kjøkkenbordet. Jeg var sjenert og hang rundt mamma. Gerd var litt streng mot meg og ba meg om å la mora mi få være litt i fred. Det likte jeg ikke at hun sa. Tante Sunna klappet meg på lankene og sa jeg hadde så gode, lubne hender. Jeg var nok i godt hold.

Dessverre ble onkel Trygve tidlig syk og var sengeliggende i mange år. Jeg husker så godt at han hadde sengen sin inne i stuen.

Etter at onkel Trygve døde ble leilighetene i annen etasje gjort om til en. Der bodde tante Sunna, Per og Anne. Jan giftet seg med Birgit og de overtok første etasje. Etterhvert fikk de barna Trygve, Rune, Jørgen og Svein.

Mamma, pappa og jeg flytter til Teglverksvegen
Tante Sunna døde også dessverre så altfor tidlig på midten av sekstitallet. Mamma, pappa og jeg bodde da på Ørejordet. Jan ønsket å overta huset i Teglverksvegen og for å hjelpe til med å få den økonomiske kabalen til å gå opp flyttet mamma, pappa og jeg inn i leiligheten i andre etasje.

Kusine Grete og mannen hennes Per overtok leiligheten vår på Ørejordet. Det var til min store fortvilelse husker jeg for jeg trivdes så godt på Ørejordet. Men som de snille menneskene mamma og pappa var så gjorde de alt for å hjelpe. Pappa jobbet også den gangen på Asola sjokoladefabrikk i Vestby og nå fikk han lett vei til toget.

Vi fikk en hyggelig leilighet med stue/spisestue, kjøkken, bad og tre soverom - og med balkong og utsikt over fjorden. Jeg bodde der fram til jeg giftet meg med Kjell Asbjørn i 1974. Vel ett år etter fant Jan og Birgit ut at de ville selge huset og kjøpe nytt på Mosseskogen. Dermed måtte mamma og pappa ut på boligmarkedet igjen. De kjøpte seg en blokkleilighet i Skreddervegen når det sto ferdig der.

Huset i Teglverksvegen gikk dermed ut av familien Lauritzens eie. Etter noen år kjøpte dog sønnen til kusine Gerd, Anders Tonholt, huset tilbake. Han solgte det imidlertid igjen etter noen år.

Relevante lenker

Vær oppmerksom på! Sagahuus.com er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider

Del denne siden