Martha Olava Evensen ble født den 15. august 1912 og var søster av min mamma som var Bergliot Dahlmann, født Evensen.

De var begge del av den store barneflokken til Anna og Henrik Evensen. Du kan lese mer om familien Evensen ved å trykke på lenken her.

Tante Martha var gift med John Gudmundsen fra Son.

Her er noen minner fra tiden sammen med tante Martha og onkel John.

Solstua
Tante Martha og onkel John bodde i Solstua - i Fjellstadbakken. Et koselig hus som ligger i den gamle delen av Son.

Onkel John drev med fiske og tante Martha sto i butikken til slakter Holme i Storgata 4 i Moss.

Jeg har mange koselige minner fra Solstua. Mamma og jeg tok ofte bussen innover. Da gikk vi på ved Elefantapoteket ved Øvre Torg i Moss og kjørte gjennom tranga i Son og ned på torget. Derfra ruslet vi opp bakken til Solstua.

Det gikk en trapp opp til inngangsdøra og derfra kom vi inn på kjøkkenet. Innenfor kjøkkenet var det et spiserom og innenfor der igjen en liten koselig stue. Fra stua kunne man gå ut til en glassveranda. Det var ett soverom nede og utenfor stua var det en trapp som førte opp til 2. etasje hvor det også var soverom.

Martha og John fikk åtte barn:  

  • Karin, født 2. mars 1938 - gift Halvorsen
  • Laila, født 21. desember 1939 - gift Børnes
  • Gudmund, født 31. juli 1941
  • Ivar, født 4. juli 1945
  • Marit, født 4. mai 1943 - gift Berger
  • Jon, født 4. november 1948
  • Arve, født 21. oktober 1952
  • Pål, født 25. april 1957
     

På vinteren fyrte de i ovnen og i stua og rundt omkring hang det votter og sokker til tørk.

Hos tante Martha var det alltid koselig. Ofte luktet det fersk fisk, men det var jo ikke så rart når mannen i huset var fisker. Tante Martha disket alltid opp med mat til alle mann. Vi var der gjerne i mange timer for det var langt å reise til Son den gangen. Ut på kvelden da vi skulle hjem fulgte alltid onkel John oss ned til bussen. Jeg ser han for meg med alpelue og frakk - og jeg mener bestemt at han hadde pipe i munnen.

Onkel John husker jeg som en rolig og lun mann. Og tante Martha var en arbeidssom dame som alltid hadde en kvikk kommentar. Når jeg ble voksen møtte jeg ofte tante Martha i byen. Som oftest kom hun bærende med bæreposer fulle av varer på veg hjem fra jobb, alltid med en hyggelig kommentar på lur.

"Martha-syltetøy"
Min eldste sønn, Andre, fikk oppleve å få være med til tante Martha sammen med bestemor Bergliot. Han elsket syltetøyet til tante Martha og fikk med seg et glass hjem. Det fikk navnet "Martha-syltetøy" og gikk ned på høykant.

Jeg vil alltid huske
Etter at onkel John døde og tante Martha ble syk kom hun på sykehjem i Vestby. Vi besøkte henne der. Hun var slikt et snilt menneske, tante Martha - og jeg vil alltid huske henne og det gode humøret hennes.

En koselig kveld i Solstua
Sønnen Ivar og hans kone Kari Anne overtok etterhvert Solstua. Huset har blitt pusset opp, men har beholdt den gamle lune atmosfæren. Min mann, Kjell, og jeg - samt tante Randi, kusine Erna, hennes mann Bjørn og deres sønn Morten ble invitert inn til Solstua for noen år siden. Det var en veldig koselig kveld vi hadde i Solstua den kvelden.

 

Karin Halvorsen til minne

Del denne siden