"She was touched by an angel" sier man på engelsk. Og om det er ett menneske jeg har kjent i mitt liv som var rørt av en engel så er det vår tante Hedvig. Tante Hedvig hadde et av de vakreste vesener man kan lære å kjenne - og de fleste av oss som kjente henne vil kjenne varmen hun utstrålte så lenge vi lever.

Av Lars Dahlmann Anstensen

Hedvig Elvine Evensen ble født i Moss den 28. juni 1906 og hun var eldst i en barneflokk på ti fødte barn. Mamma var Anna Helene Olsen og pappa Henrik Andreas Evensen. Hedvig var storesøster til min bestemor, Bergliot Evensen - gift med min bestefar Alf Petter Dahlmann.

Familieselskaper hos bestemor og bestefar
Tante Hedvig og mine besteforeldre hadde et nært forhold og tante Hedvig var en selvskreven gjest i alle familieselskaper. I tillegg til henne var også grandonkel Kristian Evensen og hans kone – tante Randi, født Haugen – alltid med.

Man kan nesten ikke beskrive den stemningen som var rundt bordet ved disse anledningene. Varme og humor er to ord som kanskje oppsummerer. Historiene om ‘gamle dager’ og om familie gikk rundt bordet og hva hadde jeg ikke gitt for å ha kunnet skrevet ned all den kunnskapen som disse familiemedlemmene hadde. Når man er ung forstår man dessverre ikke viktigheten av dette. Og når man først forstår det så er kildene borte. Det er ikke bare familiehistorie man kunne ha sendt videre til fremtidige generasjoner, men også kunnskapen om samfunnet og tiden de levde i.

Et genuint menneske
En genuin varme og omsorg for sine medmennesker kan ikke forfalskes - og i særdeleshet ikke overfor et barn. Barn føler seg instinktivt fram til den som vil dem vel.

Jeg kan ikke direkte forklare hva det var med tante Hedvig som ga henne en slik glød – jeg kan bare fortelle at det var slik jeg og flere opplevde det. Hun var et stillfarent menneske – en som ikke stjal plassen fra noen andre. Jeg husker fortsatt godt smilet og latteren hennes. Tante Hedvig var en som det var lett å gi en klem.

Min bestemor Bergliot får nye sko
Min bestemor Bergliot fortalte meg en gang en historie om da hun fikk nye finsko. Jeg tror det var i forbindelse med at oldemor Anna hadde slaktet grisen og fått noen ekstra kroner. Det å ale opp en gris en gang i året som matauk - og kanskje for å få litt penger ved siden av - var vanlig den gangen - selv i byen. På denne tiden bodde familien i Vålerveien 31 - som den gang lå i Rygge kommune, selv om det kun lå noen få steinkast unna Moss sentrum. Huset de bodde i er siden revet.

Bergliot var født i 1918 og var 12 år yngre enn storesøster Hedvig. Dette var trolig helt på begynnelsen av 1930-tallet da Bergliot var en 13-14 år. Det å få nye sko den gang var ikke en daglig foreteelse. Spesielt ikke for nummer sju i en barneflokk på 9 - som gjerne arvet etter dem som var eldre. Bergliot var derfor i den syvende himmel.

Men så kom det store men’et: Hedvig hadde nemlig lånt disse skoene ved en selskapelig anledning og hun hadde litt større føtter enn Bergliot – og skoene ble dermed litt videre i formen enn før. Den skuffelsen satt dypt i Bergliots sinn og det gikk nok en kule varmt som vi sier i det Evensenske hjem den gangen. Det var i alle fall noe som Bergliot husket veldig godt - selv 70 år senere.

Tante Hedvig er barnevakt
Jeg husker ikke lenger akkurat hvorfor, men en gang skulle jeg bo noen dager hos tante Hedvig i leiligheten i Rambergveien 31 på Orkerød i Moss.

Tante Hedvigs ektemann, Heinrich ‘Hein’ Hansen, døde i 1967 og dette må ha vært etter den tid for hun bodde på dette tidspunktet alene.

I grunnen er jeg ikke av den typen person som husker så mye fra tidlig barndom, men jeg husker absolutt at jeg bodde hos tante Hedvig. Det er de enkle tingene som har festet seg, som at vi spiste mat sammen på kjøkkenet. Det var trygt og man ble sett på en annen måte enn i en hektisk hverdag i en familie på seks.

Jeg glemmer aldri sprøytespissen
Barn er nysgjerrige og jeg er ikke sikker på om det var jeg som åpnet skapdører eller om det var tante Hedvig som tok initiativet, men på et eller annet tidspunkt kom det i alle fall fram en eske fra et av skapene på soverommet. Og i den lå det en stor gammeldags sprøyte med en stor sprøytespiss. Det var i alle fall slik jeg opplevde det. Det var en sprøyte som hadde vært i bruk i forbindelse med sukkersyke.

Jeg grøsser litt fortsatt over den sprøyta. I våre dager er nålene takk og lov nesten umerkelige.

Tre døtre
Tante Hedvig var mamma for tre døtre: Bjørg, Inger og Britt. Det var kun Inger og Britt jeg var så heldig å få treffe noen ganger i mitt liv. Begge hadde den samme varme og humor som jeg forbinder med Hedvig og jeg skulle ønske at jeg hadde fått lære dem bedre å kjenne. Dessverre er de alle borte nå, men jeg tenker ofte på dem - og både tante Hedvig og Britt besøker jeg stadig på Jeløy kirkegård her i Moss.

Og den dagen jeg reiser til Moelven skal så visst Inger også få et besøk. I mellomtiden sender jeg ofte tankene mine den veien.

Jeg reiser en bauta
Kjæreste tante Hedvig. Med noen få ord reiser jeg en virtuell bauta for deg. Jeg er takknemlig for at jeg fikk lære deg og dine å kjenne - og jeg er takknemlig for at jeg fikk føle den varmen som du i overflod hadde å gi dine medmennesker. Intet gods eller gull kan noensinne ha større verdi enn den omsorgen et menneske kan vise andre.

Du har satt dype fotavtrykk på jorden og den dagen vi møtes igjen på den andre siden av tiden kan jeg love deg en kjempeklem. Jeg sender en i forveien til deg akkurat nå - og sikkert mange i familien med meg. Til vi sees igjen, kjære venn.

Kilder: DIS Norge, arkivverket.no/digitalarkivet.

Livshendelser

Hedvig Elvine Evensen ble født i Norge torsdag 28. juni 1906. Navnet hennes som gift var Hansen og yrket var husmor og arbeider. Dette er nedtegnelser fra livshendelser i livet hennes.

1906 - Fødsel

Hedvig Elvine Evensen ble født torsdag 28. juni 1906. Hjemstedet ved fødselen var Vogtsgate 25, Moss, Østfold, Norge.

Foreldre:
Far: Henrik Andreas Evensen, født i Norge i 1883 | Yrke: Møller.
Mor: Anna Helene Olsen, født i Norge i 1884 | Yrke: Husmor.

Annen informasjon: Dåpen var 23. desember 1906 og fadderne cellulosearbeider Hans Holme, møller Fredrik Olsen (bror av mamma Anna), hustru Maren Olsen, skipskapteinsfrue Olava Evensen, maskinisthustru Klara Evensen og barnets mor. | Hovedkilde: arkivverket.no (digitalarkivet).

1921 - Konfirmasjon

Livshendelsen Konfirmasjon skjedde søndag 8. mai 1921 og følgende data ble notert på dette tidspunktet:

Sted for livshendelsen: Vålerveien 31, Rygge, Østfold, Norge.
Alder ved livshendelsen: 15 år gammel.

Annen informasjon: I protokollen oppgis det at Hedvig hadde sin koppervaksine 9. juli 1912. | Hovedkilde: arkivverket.no (digitalarkivet).

1990 - Død

Hedvig Elvine Evensen døde søndag 20. mai 1990 i Norge i en alder av 84.

Bosted ved sin død: Moss, Østfold, Norge.
Sted begravet: Jeløy kirkegård, C 16 012, Norge.
Yrke: Pensjonist.
Sivilstand: Enke.

Annen informasjon: Hedvig er gravlagt på vakre Jeløy kirkegård sammen med sin ektemann Heinrich "Hein" Hansen.

Family members and friends

Forelder: Henrik Andreas Evensen, født i Norge i 1883 | Yrke: Møller.
Forelder: Anna Helene Olsen, født i Norge i 1884 | Yrke: Husmor.
Søsken: Julie Marie Evensen, født i Norge i 1908.
Søsken: Udøpt sønn Evensen, født i Norge i 1909.
Søsken: Gunvor Helene Evensen, født i Norge i 1910.
Søsken: Martha Olava Evensen, født i Norge i 1912.
Søsken: Kristian Alfred Evensen, født i Norge i 1914 | Yrke: TrioVing.
Søsken: Rolf Johan Evensen, født i Norge i 1916.
Søsken: Bergliot Evensen, født i Norge i 1918 | Yrke: Husmor og rengjøringsassistent.
Søsken: Reidar Andreas Evensen, født i Norge i 1920 | Yrke: Pølsemaker.
Søsken: Einar Henry Evensen, født i Norge i 1927.
Besteforelder: Anton Olsen, født i Norge i 1855 | Yrke: Møller.
Besteforelder: Julie Andreasdatter, født i Norge i 1855 | Yrke: Husmor.

Relevante lenker

Vær oppmerksom på! Sagahuus.com er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider

Del denne siden