Kristian Alfred Evensen ble født den 17. juni 1914 og var bror av min mamma som var Bergliot Dahlmann, født Evensen.

De var begge del av den store barneflokken til Anna og Henrik Evensen. Du kan lese mer om familien Evensen ved å trykke på lenken her.

Onkel Kristian var gift med Randi Haugen og her er noen minner fra tiden sammen med onkel Kristian og tante Randi.

Ekornveien 2
Tante Randi og onkel Kristian har alltid betydd mye for meg. Etter at de flyttet til Ekornvegen 2 var vi mye på besøk. De bodde også en tid i Teglverksvegen 7 som du kan lese litt om her.

Min pappa Alf Dahlmann og onkel Kristian var verdens beste kompiser og begge var de inderlige snille. Onkel Kristian var muntrasjonsrådet i alle familie-sammenkomster. Tante Randi var rolig, husmor til fingerspissen og hadde et hjerte av gull.

Thea og Karl Haugen
I Ekornvegen bodde de i annen etasje og i første etasje bodde tante Randis foreldre, Thea og Karl Haugen. Det var Haugen - som var snekker av yrke - som bygde huset i sin tid.

Da tante Randi, onkel Kristian og kusine Erna flyttet til Ekornvegen begynte Thea og Karl å dra på åra og det var godt for dem å få familien i samme hus.

Thea var en liten hvithåret, snill dame. Erna og jeg kunne lage litt bråk med å løpe i trappene, men Thea sa alltid: "La ungene få røre seg". Karl var en staut kar, med hvitt hår som sto rett opp - og han hadde en flott bart.

Marepostei og pjolter
Når mamma, pappa og jeg kom på besøk hadde tante Randi alltid påsmurte snitter. Hun hadde også alltid god bakst og var kjent for sine mareposteier. Etter kaffe og mat ble det ofte en liten pjolter på de voksne - vi ungene fikk brus som var veldig stas. Ofte kom Haugen opp og slo av en prat. Jeg ser han for meg med pipa i munnen og med klokkeuret sitt i vesten.

Pusekatt og piano
Erna hadde en søt pusekatt, husker jeg. Og til jul hadde tante Randi og onkel Kristian juletreet stående i det midterste rommet. Det var pent pyntet og var trukket med englehår - det syntes jeg var flott.

Erna fikk piano og gikk og lærte. Jeg syntes det var stas når hun spilte for oss. Husker hun spilte "Til Elise". Jeg ønsket at også jeg skulle få lære å spille piano en gang, men det var dyrt å anskaffe et piano.

Hagen i Ekornvegen
Det var en fin hage i Ekornvegen. Det var også en brønn der som man kunne få drikkevann fra. Videre hadde de mange frukttrær og vi fikk ofte epler med hjem.

Kongens fortjenestemedalje
Onkel Kristian jobbet på Rosenvinge (Trio Ving) og fikk Kongens fortjenestemedalje for 50 års ansettelse - uten en eneste dags fravær. Det er det nok ikke mange som kan måle seg med, bortsett fra en annen onkel av meg, onkel Rolf Evensen. Han jobbet også i 50 år på samme arbeidsplass, ved Moss Aktiemøller.

1.7.1978 Arbeidsleder Kristian Evensen er tildelt Kongens Fortjenstmedalje
1.7.1981 Formann Rolf Evensen er tildelt Kongens Fortjenstmedalje
Kilde: www.kongehuset.no

Onkel Kristian på sykkel
Onkel Kristian var ofte å se på sykkel. Jeg syntes det var hyggellig å møte ham. Han slo alltid av en prat og så vanket det noen kroner til is eller godterier.

Jeg husker fra da vi bodde i Fjordvegen 79. Da kom onkel Kristian innom på sykkel, likeså når vi flyttet til Ørejordet.

En knert og en tippegevinst
En gang på slutten av femtitallet tok onkel Kristian og pappa seg en knert og så satt de opp en rekke i Norsk Tipping. Og jammen vant de ikke! Begge familiene kunne kjøpe seg sitt aller første kjøleskap. Det var et hvitt KPS skap. Det var stor stas.

Mamma, pappa, onkel Kristian og tante Randi
Mamma og pappa hadde mye hygge sammen med tante Randi og onkel Kristian - helt frem til pappa døde i 1982. Da bodde foreldrene mine i Snorresveg 13, som var like nedenfor Ekornvegen. Det er leit at denne perioden ble så kort, for pappa og onkel Kristian hadde det så fint sammen. Etter at pappa ble borte var tante Randi og onkel Kristian flinke til å be mamma til middag og i annet hyggelig lag.

Etter at pappa døde tok jeg også mer kontakt med tante Randi og onkel Kristian igjen. Det hadde vært ungdomstid og jeg hadde etablert meg med mann og barn etterhvert. Pappa døde 18.desember 1982 - helt opp i jula. Det gjorde forferdelig vondt å miste ham. Han hadde alltid vært så glad i julen.

Hvert eneste år etterpå var jeg på besøk hos tante Randi og onkel Kristian, helst den 22. desember for da hadde tante Randi bursdag. Og så var jeg alltid innom på bursdagen til onkel Kristian den 17. juni. Det ga meg en slags trøst etter savnet av pappa. Onkel Kristian og tante Randi fortalte ofte historier om ham. Mannen min Kjell ble også veldig glad i disse gode menneskene.

Onkel Kristian hadde mange morsomme historier å fortelle i hyggelig lag. Ofte lo vi så vi grein.

Kjære onkel Kristian
Onkel Kristian slet med sykdom i de siste årene han levde og den 7. november 2002 døde han fra oss. Jeg er så takknemlig for at jeg fikk sitte i sammen med Erna på sykehuset den siste natten han levde. Jeg var så inderlig glad i onkel Kristian og har så mange gode minner å tenke tilbake på.

Den yngste sønnen vår, Alf Kristian, er oppkalt etter onkel Kristian og pappa Alf.

Kjære tante Randi
Jeg ser for meg tante Randi og onkel Kristian i kjøkkenvinduet, alltid smilende og vinkende når vi kom og når vi gikk. Etter at onkel Kristian ble borte fortsatte jeg med å besøke tante Randi på bursdager og til jul og en gang i blant ellers.

I de siste årene tante Randi levde bodde hun på Orkerød Sykehjem. Jeg var på besøk hos henne en gang i blant, og da koste vi oss med kake og kaffe. Og det var koselige bursdager i sammen med Erna, Bjørn og Morten.

Tante Randi døde 16. januar 2011 i en alder av 96 år, snille tanta mi.

Share this page